Het zal je maar gebeuren, een aanrijding. Of het nu gaat om een auto ongeluk, een fietsongeval of dat je als voetganger of op de scooter aangereden wordt, aan een aanrijding kun je ernstig letsel overhouden. Voor het verhalen hiervan kun je een letselschade advocaat inschakelen.
In Nederland gebeuren er nog altijd heel veel verkeersongelukken. Zeker nu iedereen weer naar het werk gaat is het in de ochtend en in de middag erg druk op de weg. Het gevolg is dat het aantal aanrijdingen in 2022 schrikbarend is toegenomen in vergelijking met de jaren ervoor. Veel beter zal het niet worden in de nabije toekomst, want nieuwe risico’s liggen op de loer.
Denk bijvoorbeeld aan de enorme stijging van het aantal elektrische fietsen. Deze maken veel ongelukken op het fietspad. Maar ook auto’s schatten de snelheid van een elektrische fiets vaak verkeerd in. In 2022 was het aantal fietsongelukken dan ook nog nooit zo hoog. Met name in Amsterdam zijn er veel fietsongelukken, zo blijkt uit informatie van onze letselschade advocaat in Amsterdam.
Letselschade door een auto ongeluk
U krijgt ten onrechte geen voorrang van links met het gevolg dat er een aanrijding ontstaat. Of u wordt van achteren aangereden door een auto die op zijn telefoon zit te kijken en hierdoor de file over het hoofd ziet en niet meer op tijd kan remmen.
Een auto ongeluk kan voor ernstige verwondingen en klachten zorgen. Zo komt bij een achterop aanrijding een whiplash veelvuldig voor. Maar ook hersenletsel, breuken en zelfs een dwarslaesie komt als gevolg van een ongeluk veelvuldig voor.
Alle auto’s, scooters en andere motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Deze verplichting is opgenomen in de WAM, de wet aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen. Op basis hiervan dient iedere bezitter van een motorvoertuig zijn auto, scooter of motor te verzekeren.
Bijzonder is dat als je aangereden wordt door een (ander) motorvoertuig, de letselschade claim rechtstreeks ingediend kan worden bij de letselschade verzekeraar. Omdat de verzekering verplicht is op grond van de WAM, wordt deze autoverzekering of scooterverzekering ook wel een WAM verzekering genoemd. Dit is wel zo prettig, je hoeft dan namelijk niet uit te zoeken wie nu aansprakelijk is, de bestuurder of de eigenaar van de auto. Want dit is niet altijd dezelfde persoon.
Als fietser of voetganger aangereden
Bent u als fietser of als voetganger aangereden? Er is dan altijd recht op een schadevergoeding en wel op grond van artikel 185 van de Wegenverkeerswet. Hierin staat namelijk een bijzondere bescherming die alleen geldt voor zogenaamde “zwakke verkeersdeelnemers”. Dit zijn alle verkeersdeelnemers die geen motorvoertuigen besturen.
Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet heeft u als fietser of voetganger uiteraard recht als u door toedoen van een bestuurder van een auto of scooter schade lijdt. Bijvoorbeeld omdat u van links aangereden wordt en de tegenpartij u voorrang had moeten verlenen.
Maar het bijzondere van de regeling van artikel 185 wvw is ook dat u recht op schadevergoeding heeft als zelf een verkeersongeluk veroorzaakt. Bijvoorbeeld omdat u achterop rijdt bij iemand of geen voorrang verleende. Zolang het ongeluk maar gebeurde met een motorvoertuig.